Forma na tartę,  Tarta

Sposób na małe co nieco

Nasze kuchnie są coraz lepiej wyposażone. Nie możemy się obejść bez wielu sprzętów, o których nasze mamy nawet nie marzyły. Niektóre z nich są tylko atrakcyjnymi gadżetami, które jednak na co dzień zalegają w szafkach, inne bardzo praktyczne, i gdyby ich nie było, to należałoby je wymyślić. Do nich zalicza się z pewnością forma na tartę, która jest ulubionym przez wielu rodzajem ciasta. Jest nietrudna do zrobienia, niezbyt czasochłonna i po prostu smaczna. Może występować w wielu smakach i potrzeba niewielu składników, by móc cieszyć podniebienie pysznym ciastem. Tarty to doskonały pomysł na przyjęcie gości – niezależnie od tego, czy organizujemy duże przyjęcie, czy tylko spotkanie przy kawie.

Dla wegetarian i mięsożerców

Tarty to danie niezwykle uniwersalne – mogą występować też w wersji wegetariańskiej i dietetycznej. Ich podstawą – dosłownie i w przenośni – jest kruche ciasto. Dobrze wykonane to już połowa sukcesu. Składają się też na niego wybrane przez nas dodatki, a duży wpływ na smak ma także forma na tartę. Warto kupić taką, która pozwoli upiec tartę równomiernie – gorszej jakości formy sprawiają, że boki są przypalone, a reszta jeszcze nieupieczona. Równomierne nagrzewanie zapewnią zwłaszcza formy wykonane ze stali nierdzewnej lub aluminium. Ich zaletą jest także odporność na wysokie temperatury i lekkość. Na rynku dostępne są także formy szklane, silikonowe czy ceramiczne. Warto wybrać taką, która jest nie tylko praktyczna, ale też nieźle się prezentuje – wówczas gotowe ciasto można podać na stół bez wyjmowania go z naczynia.