Przyjęcie,  Tarta

Pomysł na idealne przyjęcie

Tarty to świetny pomysł na każde przyjęcie. Zwłaszcza że występują zarówno w wersji słodkiej – doskonałe na deser, jak i wytrawnej – jako danie główne lub przystawka.  Ten pochodzący z Francji przysmak możemy też przyrządzić, gdy w naszej lodówce jest pustawo. Tarty mogą mieć różne smaki – wszystko zależy od naszej inwencji i upodobań kulinarnych. Niektóre z tart, wymyślone przez wybitnych cukierników, weszły do historii światowej gastronomii. Zalicza się do nich z pewnością tarta tatin, której głównym składnikiem, prócz ciasta, są jabłka. Od innych odróżnia ją to, że jabłka układa się na spodzie, a po upieczeniu odwraca nimi do góry. Taka tarta najlepiej smakuje na ciepło.

Zadbaj o formę

Jednak, abyśmy mogli delektować się jej smakiem niezbędna jest dobrej jakości forma do tarty, która nieco różni się od zwykłej brytfanki do ciasta. Zazwyczaj ma formę koła i brzegi niższe od typowej blaszki. Ciekawą propozycją są metalowe formy z dziurkami, dzięki którym ciasto lepiej „oddycha” i szybciej się piecze. Mogą one służyć także do pieczenia pizzy i innych podobnych dań. Warto zdecydować się na formę do tarty z wyjmowanym dnem lub non-stick, czyli taką, do której ciasto nie przywiera. Dają one możliwość łatwego wyjęcia upieczonej tarty, bez obaw, że ją złamiemy czy pokruszymy. Metal to tylko jeden z materiałów używanych do produkcji form. Na sklepowych półkach znajdziemy także ceramiczne, silikonowe czy szklane. Dostępne są w różnych rozmiarach, ale najbardziej uniwersalne mają średnicę 27-29 cm.