Ciasto,  Forma do tarty,  Forma na tartę,  Pieczenie

Pieczone ze smakiem

Naczynia żaroodporne to niezbędne wyposażenie każdej kuchni. Pozwalają one szybko przyrządzać smaczne dania główne i desery.  Różnią się między sobą przeznaczeniem, materiałem, z jakiego zostały wykonane, kształtem i rozmiarem. A każde zachwyca stylistyką i starannością wykonania. Dzięki temu może być nie tylko ozdoba kuchni, ale też stołu podczas rodzinnego przyjęcia czy spotkania z przyjaciółmi. Wśród nich znajdują się brytfanny z pokrywami, jak i bez nich – bardzo małe, które pozwolą przyrządzić obiad dla jednej lub dwóch osób oraz takie, w których upieczemy danie dla całej rodziny lub gości. Duża część brytfanek wykonana jest ze stali nierdzewnej lub aluminium – ich zaletą jest to, że szybko się nagrzewają i są lżejsze od szklanych czy ceramicznych.

Komponuj i smakuj

W naszej kuchni honorowe miejsce powinna zajmować jednak forma na tartę. To danie daje nam bardzo duże pole do popisu. Możemy je przyrządzić na obiad i na kolację, a nawet na deser – wszystko zależy od tego, z jakich składników ją skomponujemy. Składnikiem pysznej tarty mogą być zarówno owoce, jak i warzywa, a także mięso czy czekolada. To danie odpowiednie dla wegetarian, jak i miłośnika wieprzowiny czy wołowiny. Forma na tartę różni się od typowej brytfanki przede wszystkim tym, że ma niższe boki i najczęściej jest okrągła. Ciasto na tartę jest bowiem zwykle niskie, dzięki temu jest też to danie, które nie wymaga długiego pieczenia. Gdy w lodówce mamy niewiele składników, to spróbujmy zrobić smaczną, zdrową i pożywną tartę.